week van de stad: stof tot nadenken

Het is onontkoombaar officieel helemaal herfst, en nu Canvas tussen 27 en 30 oktober uitpakt met de Week van de Stad kan je met een heel goed excuus onder je tv-dekentje kruipen . 
Studio De Stad zet 4 avonden op rij een documentaire of film op het programma, waarna Ruth Joos met enkele bijzondere gasten rond het thema verder praat.
Doorklikken op de titel van de films brengt je naar de trailer of zelfs de volledige documentaire.

Maandag 27 oktober: wie bepaalt hoe de stad eruitziet?

Samen met Daniël Termont (burgemeester Gent), Kristiaan Borret (ex-stadsbouwmeester Antwerpen), Alon Amar (CEO Project2) en Jeroen Olyslaegers (schrijver en geëngageerde Antwerpenaar) kijkt Ruth Joos eerst naar Cities on Speed: Bogota Change. Deze documentaire vertelt het verhaal van twee onconventionele burgemeesters die de hoofdstad van Colombia ingrijpend hebben veranderd. Daarna praat ze met haar gasten over de vraag in wiens handen het beleid van een stad moet liggen.

Dinsdag 28 oktober: waar zullen we in de toekomst wonen?

Samen met Geert Bourgeois (Vlaams Minister-President), Joachim Declerck (expert stadsontwikkeling voor Architecture Workroom Brussels), Gaëtan Hannecart (CEO Matexi) en Michelle Provoost (International New Town Institute) kijkt Ruth Joos eerst naar Radiant City, een documentaire die een bijzonder beeld geeft van het leven in de Noord-Amerikaanse suburbs. Daarna praat ze met haar gasten over de vraag waar en hoe we in de toekomst zullen moeten wonen.

Woensdag 29 oktober: hoe ziet de ideale stad eruit?

Samen met Peter Swinnen (Vlaams Bouwmeester), Joost Vandecasteele (schrijver en inwoner van Brussel), Lowie Vermeersch (ontwerper) en Ans Persoons (schepen in Brussel) kijkt Ruth Joos eerst naar The Human Scale, een documentaire over de Deense stadsarchitect Jan Gehl en zijn visie op hoe je een stad bouwt op mensenmaat. Daarna praat ze met haar gasten over hun beeld van de ideale stad.

Donderdag 30 oktober: hoe maken we de stad van iedereen?

Samen met Stijn Oosterlynck (stadssocioloog), Myriam Stoffen (Zinnekesparade Brussel), Simon Allemeersch (kunstenaar) en Dyab Abou Jahjah (auteur van het boek ‘De stad is van ons’) kijkt ze naar The Pruitt-Igoe Myth. Deze documentaire vertelt het pijnlijke verhaal van een sociaal woningcomplex in de Amerikaanse stad Saint-Louis. Daarna praat ze met haar gasten over de samenleving in de stad.


Naast Studio De Stad programmeert Canvas van 27/10 tot 2/11 nog tal van andere programma's, series en documentaires over de stad. Ik heb alvast deze aangekruist:

Dinsdag 28 oktober - 23u20 / Memotv
Vlaanderen in vogelvlucht (documentaire uit 1976)
Vanuit een helikopter kijken we neer op de “verwoesting” van het Vlaamse landschap. Hier vind je een fragment.
De Straat (documentaire uit 1972)
De straat is een kritisch filmessay over de teloorgang van de straat als ontmoetingsplaats die tot bewegingsmachine wordt gedegradeerd. Luchtopnames laten aan duidelijkheid niets te wensen over: de auto domineert de aanleg van wegen en straten. Je kan hier een fragment bekijken.

Vrijdag 31 oktober - 22u10 / Alleen Elvis blijft bestaan
Thomas Vandervekens vrijdagavondgesprekken zijn altijd de moeite waard: hij nodigt boeiende gasten uit die interessante fragmenten uitkiezen waarover ze iets te vertellen hebben, en Thomas kan niet alleen goede vragen stellen, maar ook zeer goed luisteren. 
Deze week met Patrick Janssens, die de laatste tijd vooral veel gezwegen heeft.

Zondag 2 november - 20u15 / Great expectations: a journey through the history of visionary architecture
Documentaire van Jesper Wachtmeister over visionaire, futuristische, utopische en soms bizarre architectuurprojecten overal ter wereld sinds het begin van de 20ste eeuw, van megalomane betonnen illusies over Lego-achtige modulaire blokkendozen tot een Instant City Luchtschip en ondergrondse, met gras bedekte huizen. Trailer hier.

Alle info op de website van atelier de stad.