all over the place gift guide: 5 tips voor last minute shoppers

1

Wie nog op zoek moet naar cadeautjes (dat geldt, ondanks alle goede voornemens, ook voor mij - helaas) kan nog tot 31 december terecht in The List, de offline winkelversie van het online magazine The List.

the list kloosterstraat

The List is "een magazine waar je doorheen kan wandelen": tegelijk food- en coffeebar, cadeauwinkel, galerij, boetiek, gin bar en boekenwinkel. "We spelen met en verleggen de grenzen van wat een magazine is, waar offline stopt en online begint. En omgekeerd. Het eindresultaat is een plek en moment waar ontdekking en beleving centraal staan", legt initiatiefnemer Emm Verheyden uit. 
Eerder dit jaar was er een zomerse pop-up winkel in Knokke, voor deze editie strijkt The List neer in de Kloosterstraat in Antwerpen. In de mooie selectie vind je een cadeau voor iedereen, in elke prijsklasse: design en premium gifts uit de OUI concept-store, lederen accessoires van Gribani, warmhouders van Bickley and Mitchell, de mannencollectie van GANT Rugger, de fixies van Broke Bikes, een collectie boeken van 't Stad Leest, en nog veel meer. 

Mieke Berendsen stelt er ook de eerste creaties voor van haar designplatform Berentsen, "een omgeving om ontwerpen van designers kwalitatief en betaalbaar te produceren in België": Ben en Bennie zijn beuken tafels met een gekleurd blad, ontworpen door Youri Cruypeninck - het begin van een grotere collectie. 

60-benny_foto_063g6.png

Behalve cadeautjes vind je in The List ook een pop-up versie van Kobe Desramaults Superette met eerlijke en lekkere producten: dagelijks vers brood en sandwiches, gepekelde groenten en vinaigrettes, én Wim Ballieu serveert er zijn handgemaakte gehaktballen van Balls & Glory.

The List, Kloosterstraat 13, 2000 Antwerpen
Elke donderdag tot en met zondag, van 11 tot 18u.
Tijdens de kerstvakantie alle dagen open (behalve op 25/12)


2

Het werk van architect Jef Van Oevelen werd gebundeld in 'Jef Van Oevelen. Social content in architecture', uitgegeven bij Stichting Kunstboek. Hij deed zijn stage bij en werkte samen met de (bijna) legendarische Antwerpse avant-garde architect Georges Baines, een samenwerking die tekenend was voor zijn visie en filosofie. Sinds 1987 werkt hij met zijn eigen bureau aan een persoonlijk oeuvre, met kleine verbouwingen en een groot aantal privé woningen. Deelnames aan verschillende wedstrijden zorgden daarnaast voor onderzoek, inzicht en vertrouwdheid met grootschaliger projecten. Dit resulteert vandaag in opdrachten zoals scholen, bedrijfsgebouwen, bibliotheken, cultuurcentra en (sociale) woningprojecten.

Vormgeving is van de altijd stijlvolle hand van Lke, van onze eigen huisstijl.


3

Geef eens een stadstoer cadeau!

In Brussel is er Brukselbinnenstebuiten, een Vlaamse gidsenorganisatie die kritisch-creatieve stadstoers in Brussel begeleidt en u de stad toont. Met stadstoers te voet, per bus, op de fiets en met de tram, met bezoeken aan volksbuurten en met verkenningen van beboomde lanen, met verhalen over 19de-eeuwse grandeur en met sprookjes over de streling van de art nouveau, met de actualiteit en met de geschiedenis waarin die wortelt. Hun programma vind je hier.

In Antwerpen kan je op stap met Antwerpen Averechts, dat stadsbezoeken organiseert in bekende én in minder voor de hand liggende buurten. Over de stad van vandaag, maar met een verhelderende blik op gisteren en morgen. Over stedelijke vernieuwing en diverse culturen. 
Antwerpen Averechts organiseert ook andere initiatieven zoals lezingen, tentoonstellingen en multi-mediaprojecten over de stad en haar bewoners.

Ook Mechelen Binnenste Buiten biedt thema- en wijkwandelingen aan, waarbij ze filosoferen over de stad als plek met een brede waaier aan menselijke activiteiten en over heden, verleden en toekomst van de stedelijke samenleving. 

Het Leuvense Stad en Architectuur is een vereniging die architectuur in België promoot aan de hand van debatten, lezingen en tentoonstellingen en die sinds 2009 voor haar activiteiten samenwerkt met Museum M en Kunstencentrum STUK te Leuven. Daarnaast bieden ze ook rondleidingen aan.


4

In het STAM loopt momenteel Maquettes. Verbeelding op schaal, een tentoonstelling die laat zien voor wie de maquettes werden gemaakt, wie ze heeft gebouwd, hoe ze werden gebruikt en waarom ze werden bewaard. De vier bekendste Gentse torens staan er nagemaakt in LEGOsteentjes: de toren van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort, de Boekentoren en de toren van de Sint-Baafskathedraal. Bezoekers worden in het museum uitgenodigd om hun eigen creaties rond deze torens te bouwen.
Naar aanleiding van de tentoonstelling is 
er nu ook een mini-versie van de Boekentoren om thuis zelf te bouwen. Het pakket is ontworpen door LEGO Certified Professional Dirk Denoyelle, bevat 314 steentjes en heeft een schaal van 1/450. De toren is 4,7 cm breed en 16,7 cm hoog.  De echte toren is een ontwerp van Henry van de Velde, werd gebouwd tussen 1936 – 1942 en wordt momenteel gerestaureerd.


5

Kunst in Huis werkt als een bibliotheek. Voor een democratische prijs kan iedereen een kunstwerk ontlenen. Bovendien kan bijna elk werk ook aangekocht worden. Met een Kunstcheque geef je iemand een abonnement van 6 of 12 maanden. Hieronder: Topos van Wouter Decorte.

Wouter Decorte - Topos

En ook nog:

vangst

De Forelstraat 120 in Gent wordt tussen 6 en 24 december de tijdelijke stek van VANGST pop up store. 8 architecten/architect-achtigen stellen hun creatieve scheppingen te koop aan. Van houten krukjes (MARGE) tot keramiek (HELEN B), sjaals met kleurrijke motieven (WOLVIS), lederen handtassen (ZWEI-WEG), wenskaarten (ATELIER SISKE RUMBAUT), fleurige vlinderdassen (ENTRE CHIEN ET LOUP) en juwelen uit plexiglas (OTTOKAT). 


Meer cadeautips in de all over the place gift guide voor hem, voor haar en voor mini's, of in de wishlist.
* Buy local - support real creatives *