Brasil + Lina Bo Bardi

Vooraleer 'Brazilië' alleen nog maar 'voetbal' betekent, is er nog even tijd om een andere kant van het land in de spotlights te zetten. 

Voor de hoofdstad Brasilia ontwierp Lucio Costa het stedenbouwkundig plan en Oscar Niemeyer de belangrijkste gebouwen, onder meer het Hooggerechtshof, het Nationaal Congres en de Kathedraal. Ook het Museum van Moderne Kunst in Niteroi, een voorstad van Rio de Janeiro, is van zijn hand.
Paulo Mendes da Rocha werkt vooral in beton, in een brutalistische stijl. Hij bouwde opmerkelijke woningen en culturele gebouwen in Sao Paulo, waaronder het Gymnasium in de Paulistano Athletics Club, het Braziliaans Museum voor Beeldhouwkunst en de Sao Pedro Chapel.

Van Lina Bo Bardi loopt nog tot 25 mei een tentoonstelling in Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam. Haar werk staat ver van 'architectonische acrobatiek': het is eerder pragmatisch, sociaal betrokken en sober, en kwam vaak tot stand in samenspraak met gebruikers en voor kleine budgetten. Haar bekendste ontwerpen zijn het Museu de Arte en het sociaal en cultureel centrum Sesc Pompeia in Sao Paulo. De detailfoto's zijn van Fernando Pires, die de symmetrie van het brutalistische ontwerp en de twee hoofdkleuren - rood en betongrijs - in beeld bracht. 

Meer info:
Lina Bo Bardi - Together
praktische info over de tentoonsteling in Arcam

Update: Joao Filgueiras Lima + 21/5/2014