la biennale di venezia

Het is lang geleden dat ik er was (2001 was het blijkbaar) maar La Biënnale di Venezia roept alleen maar goede herinneringen op. Een bezoek aan de Biënnale is een overweldigende reeks aan zintuiglijke indrukken: ik kan me nog haarfijn herinneren hoe het was om oog in oog te staan met "Boy" van Ron Mueck of de hypnotiserende beelden van Chris Cunningham, in de prachtige locaties die samen de Biënnale vormen. 


Ron Mueck - Untitled (Boy) -1999 / Pierre Huyghe - Les grandes Ensembles - 2001 / Charles Sandison - Living Rooms - 2001 / Masato Nakamura - QSC+mV - 1998 / Pierre Huyghe - Atari Light - 1999 / Ernesto Neto - We fishing the time…  / Do-Ho Suh - Floor - 1997-2000 / Do-Ho Suh - Who Am We? - 1996-2000. All images © All over the place

Dit jaar heeft de biënnale architettura Rem Koolhaas als curator. "Fundamentals" bestaat uit drie met elkaar verweven tentoonstellingen rond het verleden, het heden en de toekomst van de architectuur.
"Absorbing Modernity: 1914-2014" is het overkoepelende thema voor de National Pavilions, waarin landen onderzoeken hoe de moderne stijl de nationale architectuur heeft beïnvloed.
"Elements of Architecture" belicht de basiselementen van gebouwen: vloer, plafond, muren, dak, deuren, balkons, gangen in hun vroegere, huidige en toekomstige verschijningsvormen.
Italië staat centraal in "Monditalia": het land wordt 'gescand' aan de hand van 82 films, 41 architectuurprojecten, dans, muziek, theater en film.

Bahrain Pavilion / Germany Pavilion / Kozovo Pavilion / Morroco Pavilion. Image © Andrea Avezzù, Courtesy of la Biennale di Venezia
Spain Pavilion / US Pavilion. Image © Nico Saieh 
via archdaily

'Intérieurs. Notes et Figures' in het Belgisch Paviljoen is een onderzoek naar woontypologieën en de manier waarop bewoners hun leefruimtes, achter de onveranderende gevels, transformeren en aanpassen. Gedurende 5 maanden nam het team van curatoren duizenden foto's van interieurs in heel België, waaruit ze typologieën en thema's distilleerden, en die hen inspireerden voor deze tentoonstelling. 

Images © Maxime Delvaux 

De Biënnale loopt nog tot 23 november 2014 in Giardini en Arsenale in Venetië, elke dag behalve maandag van 10 tot 18u.

Meer info vind je op de officiële website.
Een overzicht van de landenpaviljoenen op de site van archdaily.
In the Financial Times verscheen dit boeiende artikel over het curatorschap van Rem Koolhaas en de door hem gekozen thema's.