Events / najaar 2014

De EVENTS pagina - nieuws over tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en andere architectuurgerelateerde activiteiten chronologisch verzameld en per categorie of locatie te selecteren - is weer helemaal aangevuld met meer dan 40 (!) nieuwe activiteiten. Zoals aangekondigd wordt het dus een boeiend najaar: het lezingenseizoen is weer gestart en er staan ook heel wat boeiende tentoonstellingen in de steigers.

vlnr: Ronan en Erwan Bouroullec - Julien De Smedt - noAarchitecten - Marie-José Van Hee

Zo is het uitkijken naar lezingen van onder meer Ronan en Erwan Bouroullec, Julien De Smedt, Stephen Bates (2x zelfs) en Marie-José Van Hee. De tentoonstelling over het werk van noA-architecten wordt ongetwijfeld de moeite, wie wil kan ook de rondleiding volgen. En wie de tentoonstelling 'De Turnhoutse School: Huiselijk Modernisme' een tweetal jaar geleden in Turnhout gemist heeft, krijgt nog een herkansing in Eindhoven, waar ook Koen Van Bockstal van Bulk architecten een lezing zal geven. De Auditorium-lezingen in het STUK in Leuven focussen dit jaar op de ambigue relatie tussen macht, politiek en ontwerp. Stad en Architectuur maakt hiervoor naar goede gewoonte een selectie uit een internationaal aanbod architecten.

Maar er is natuurlijk nog veel meer, check het volledige overzicht hier.

September en oktober zijn traditioneel ook de maanden waarin grote evenementen zoals Brussels Design September, Open Monumentendag, Mijn Huis Mijn Architect, Biënnale Interieur en Bouwxpo plaatsvinden. Op een aantal daarvan komen we later zeker nog terug.

Op 18 september vindt de Avond van de Architectuur plaats: dan wordt niet alleen het nieuwe Architectuurboek Vlaanderen voorgesteld, maar zal ook het Bouwmeesterdebat plaatsvinden. Er is al heel wat inkt gevloeid (zie het persoverzicht op de website van het VAi) over het besluit van de Vlaamse Regering om af te stappen van het huidige systeem en een Bouwmeestercollege in te voeren, en in het debat zullen de verschillende visies hierover zeker aan bod komen. Het verslag daarvan kan je later lezen op de blog

vlnr: Elishout Keukentoren campus Coovi, Anderlecht, Xaveer De Geyter Architecten - Buurtsporthal Kiel, Antwerpen, UR architects - Kavelwoning Tichel, Gent, architecten de vylder vinck taillieu
© Harry Gruyaert

Blijf de kalender volgen, want er komen nog aanvullingen, onder meer de kalender van Modulor is nog niet bekend.
Er valt dus veel inspiratie op te doen de komende maanden, mochten er nog dingen ontbreken, laat het maar weten in de comments!

Wie nog een breder cultuuraanbod zoekt, kan trouwens op zondag 31 augustus naar de Cultuurmarkt.