5X boeken op de plank

Al dat gewicht van die boeken en er dan toch geen poten onder zetten: 'zwevende' en hangende boekenkasten tarten de wetten van de zwaartekracht en daarmee ook de verbeelding. Het allermooiste voorbeeld maakte Maarten Van Severen: 2MB93, of 2 meter boeken 1993, is een aluminium frame, de essentie van een opslagunit. Nog steeds in productie bij Lensvelt.

FOTO FIEN MULLER, COPYRIGHT THE MAARTEN VAN SEVEREN FOUNDATION

FOTO FIEN MULLER, COPYRIGHT THE MAARTEN VAN SEVEREN FOUNDATION

Terwijl de 2MB93 best op zichzelf 'staat', zijn er andere systemen die modulair, aanpasbaar of uitbreidbaar zijn. 

1. Boxes van Pastoe, een 9 mm dunne open 'romp', verkrijgbaar in diverse maten en kleuren, en combineerbaar met de Vision-reeks zodat een spel ontstaat van open en gesloten elementen
2. Het modulaire en lichte systeem Backpack van fifti fifti bestaat uit houten planken en twee aanpasbare riemen
3. Ronan en Erwan Bouroullec ontwierpen voor Artek de serie the Kaari Collection met onder meer een wandrek dat qua vormgeving aansluit bij het ontwerp van Alvar Aalto.
4. Fläpps van Ambivalenz bestaat in verschillende formaten en past zich aan aan de noden van het moment: de planken kunnen eenvoudig dicht- of opengeklapt worden.
5. Stalen en houten basiselementen en de rest is up to you: met het LINK shelving system van Studio Hausen kan je alle kanten op - in de hoogte en in de breedte.