't is prijs: award season

Het is prijzenseizoen: naast de Belgian Building Awards (waar we hier eerder over berichtten) werden recent nog heel wat andere prijzen uitgereikt. Een overzicht.

Pritzker Prize 2015

De Duitse architect en ingenieur Frei Otto werd de veertigste winnaar van de Pritzker Prize. Hij was een pionier op het vlak van lichte constructies en tentstructuren, onder meer voor het Olympisch Stadion voor de Spelen van 1972 in Munchen. Hij overleed helaas op 9 maart 2015, voor de prijsuitreiking, maar werd eerder door de jury op de hoogte gebracht van het nieuws.
Lees meer over Frei Otto op de website van ArchDaily.

© Ingenhoven und Partner Architekten, Düsseldorf / © Atelier Frei Otto Warmbronn


Prijs Publieke Ruimte

Het Brusselse project Parckfarm ontving de jaarlijkse prijs Publieke Ruimte van Infopunt Publieke Ruimte, dat hiermee erkenning geeft aan de opdrachtgever van het beste project op gebied van openbare ruimte in Vlaanderen en Brussel. De prijs getuigt van goed opdrachtgeverschap, een succesvol proces en een uitstekende uitvoering van het project. Uit meer dan vijftig inzendingen werden naast Parckfarm nog vier andere kandidaten genomineerd voor de prijs Publieke Ruimte 2015: Het Eilandje (Antwerpen), de Gentbrugse Meersen (Gent), het crematorium Hofheide (Holsbeek) en het socialewoningbouwproject Vlierbeekveld (Leuven).

© Parckdesign 2014 / Bruno Vitasse

Parckfarm, onder leiding van de architectenbureaus Taktyk & Alive architecture samen met een aantal kunstenaars, ontstond binnen de biënnale Parckdesign 2014 van het Brussels gewest. Een braakliggend terrein rond Tour & Taxis werd omgetoverd tot een tijdelijk park voor de hele buurt. Honderden vrijwilligers, tientallen buurtverenigingen en een groot aantal investeerders gingen onder leiding van professionele curatoren en Leefmilieu Brussel aan de slag om deze plek een meerwaarde te geven voor heel Brussel. Er kwam een kinderboerderij, volkstuinen maken er deel uit van de openbare ruimte, bewoners knutselden pick-nick tafels op maxiformaat en kinderen uit de dichtbevolkte wijk Schaarbeek vinden er eindelijk volop de ruimte om buiten te spelen. 


Prijs Wivina Demeester

© Iglo + Trefcentrum Moorsel: Filip Dujardin / Het Bos: Tim Van de Velde

Het Team Vlaams Bouwmeester reikt al sinds 2003 een prijs uit aan publieke en semipublieke bouwheren die door hun aanpak en zin voor vernieuwing tonen dat ze kwaliteit vooropstellen. De ‘Prijs Bouwheer’, zoals de onderscheiding aanvankelijk heette, wilde vooral een ambitieus stedenbouwkundig en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden aanmoedigen en de aandacht richten op de bouwheer en het voorbeeldig traject dat die heeft doorlopen. Voor deze achtste editie kreeg de prijs een nieuwe naam als eerbetoon aan de eerste voogdijminister en initiatiefnemer van het Vlaams Bouwmeesterschap. Voor de ‘Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2014’ konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘Masterplan’, ‘Architectuur’ en ‘Kunst in opdracht’. 
De prijs gaat naar de stad Antwerpen samen met het zorgbedrijf Antwerpen en Lerende Stad Antwerpen voor het stadsvernieuwingsproject IGLO op Linkeroever; de vzw Parochiale Werken Sint-Martinus Moorsel samen met de stad Aalst en de Kerkfabriek Sint-Martinus Moorsel voor het Trefcentrum Moorsel; de stad Antwerpen voor Jeugdcultuurcentrum Het Bos op het Eilandje.


Designer van het Jaar

Fien Muller en Hannes Van Severen zijn Designer van het Jaar 2015, een prijs die tien jaar geleden in het leven geroepen door Knack Weekend en Biënnale Interieur. Het ontwerpersduo, dat vorig jaar ook al de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving in ontvangst mocht nemen, werd door de jury omschreven als ‘evenwichtskunstenaars die balanceren op het snijvlak tussen kunst en design’.

Fotografe Muller en beeldend kunstenaar Van Severen lanceerden in 2011 een eigen meubelcollectie die bestond uit meubels die verschillende functies combineren (zoals een lamp en een tafel) en die meteen werd opgemerkt in binnen- en buitenland. In 2013 stond het duo ook op de shortlist voor Designs of the Year van het Londense Design Museum, Wallpaper Magazine riep hen in 2014 al uit tot beste designer van het jaar.
Alle winnaars van de 10 edities worden samengebracht op een expositie tijdens de Milan Design Week, die later dit jaar ook in de Bozar in Brussel te zien zal zijn: ‘Confronting the Masters’.
Alain Berteau, Sylvain Willenz, Nathalie Dewez, Alain Gilles, Stefan Schöning, Bram Boo, Nedda El-Asmar, Jean-François d’Or, Marina Bautier mogen samen met Muller Van Severen op de tentoonstelling, die van 14 tot 19 april plaatsvindt in de prestigieuze kunstschool Accademia di Belle Arti di Brera, hun meest recente werk presenteren.


Henry van de Velde Awards en Labels

Design Vlaanderen reikte op 9 januari 2015 voor de 21e keer de Henry van de Velde Awards en Labels uit. De Henry van de Velde Award voor Loopbaan ging naar Gert Dooreman, bekend als boek- en afficheontwerper. Hij begon zijn loopbaan als illustrator voor onder andere De Morgen, Humo, Playboy, De Gentenaar en later ook De Standaard. Hij is bekend als de vaste typograaf van Tom Lanoye, restylede De Standaard en Humo, ontwerpt affiches voor theaterhuizen zoals Antigone en het Toneelhuis en is boekvormgever voor ongeveer alle belangrijke uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland.

De Henry van de Velde Award voor Bedrijf was voor Serax uit Kontich. Unfold werd bekroond met de Henry van de Velde Award voor Jong Talent. Daarnaast werden ook de OVAM Ecodesign Award PRO 2014, de PMV/CultuurInvest Prijs en 15 Henry van de Velde Labels toegekend, kwaliteitslabels die gegeven worden aan recente designproducten en -diensten.


ArchDaily Building of the year Awards

De awards van ArchDaily worden uitgereikt op basis van stemmen van bezoekers van de populaire website, in verschillende categorieën. Zowel gebouwen van Pritzker Prize winnaars (zoals Álvaro SizaHerzog & de Meuron en Shigeru Banals van veelbelovende jonge architecten werden bekroond. Ook een Belgische architect mag zich bij de winnaars rekenen: het Deense woonproject The Iceberg werd ontworpen door Julien De Smedt in samenwerking met CEBRA +  SeARCH + Louis Paillard Architects.

© Mikkel Frost


Architizer A+ Awards

Ook Architizer reikt zijn A+ Awards uit, voor de derde keer dit jaar. De wedstrijd omvat ruim 90 categorieën met architectuurprojecten en designproducten. In vier van die categorieën zijn Belgische bureaus genomineerd.

A2o architecten / LENS°ASS ARCHITECTS: Gerechtsgebouw Hasselt in de categorie ‘Government - Government & Municipal Buildings and Police & Fire Stations’;
Dehullu Architecten: Auditorium Kortrijk in de categorie ‘Educational - Higher Education & Research Facilities’;
Govaert & Vanhoutte Architects: Showroom Extension in de categorie ‘Commercial – Mixed Use’;
Studio Farris Architects: Park Tower Antwerpen in de categorie ‘Residential - Multi Unit Housing - High Rise (16+ Floors)’.
Stemmen kan nog tot 3 april.