Dag van de architectuur (1) Open Oproep

Zondag 11 oktober is het weer zover: dan vieren we de hoogmis van de architectuur in Vlaanderen en Brussel. Meer dan negentig opmerkelijke gebouwen worden die dag opengesteld voor het publiek. We hebben het programma grondig uitgespit en stellen graag gedurende drie dagen de boeiendste projecten voor. 
Het thema van deze dag is 'Maken en meemaken', en daarmee wordt de nadruk gelegd op het gemeenschappelijke aspect van architectuur, die altijd het resultaat is van een samenwerking tussen verschillende partijen, en die onze dagelijkse leefwereld vormgeeft.

Architectuur is een gedeeld avontuur. Geen opdracht zonder bouwheer, geen gebouw zonder bouwers, geen vergunning zonder overheid, geen draagvlak zonder burgers. Geen architectuur zonder architect.

Architectuur heeft zich genesteld in alle hoeken van de samenleving. Bijzondere gebouwen maken inmiddels deel uit van ons dagelijks leven, nu eens prominent, dan weer heel discreet. In crèches en verzorgingstehuizen, scholen en universiteiten, rijhuizen en groepswoningen, cultuurhuizen en nutsvoorzieningen … elke dag opnieuw geeft architectuur vorm aan onze leefwereld.

Een kwart van de opengestelde gebouwen zijn het resultaat van de Open Oproep, het beproefde instrument van de Vlaams Bouwmeester dat publieke opdrachtgevers helpt bij het kiezen van een ontwerper. Sinds de Open Oproep-procedure in 2000 het licht zag, werden al 616 projecten opgestart. Daarvan zijn er intussen 214 opgeleverd: van scholen en culturele infrastructuur over zorgomgevingen tot administratieve gebouwen en publieke ruimte.

We hebben alle Open Oproep-projecten die je tijdens de Dag van de Architectuur kan bezoeken opgelijst, en er per provincie (+ Brussel) een must see project uitgekozen.

Praktisch:
Opengestelde gebouwen zijn vrij toegankelijk tussen 10u en 18u, tenzij anders vermeld op de site. In sommige gebouwen zijn rondleidingen voorzien, op sommige locaties worden activiteiten georganiseerd - hiervoor moet je meestal reserveren. Alle info hierover vind je op de website van de dag van de architectuur.

WEST-VLAANDEREN

Basisschool De Springplank - Tom Thys Architecten i.s.m. Carton123 Architecten - © Olmo Peeters

Basisschool De Springplank - Tom Thys Architecten i.s.m. Carton123 Architecten - © Olmo Peeters

De nieuwe basisschool De Springplank, gebouwd op een mooie neogotische site in het centrum van Brugge, werd dit jaar bekroond met de Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen. Ondanks de schaarse publieke middelen staat hier een architectuur van de soberheid die qua ruimte en beleving toch een genereuze indruk maakt. Het nieuwe schoolgebouw, dat samen met de Middenschool en Howest één grote campus vormt, is erin geslaagd om de band te bewaren met de historische context. De dieprode baksteenarchitectuur met de sterke verticale ritmering sluit naadloos aan bij de naburige neogotische gebouwen. De precieze inplanting en de complexe vorm maken een aantal bestaande perspectieven op de site alleen maar sterker.

Basisschool De Springplank Brugge - Tom Thys Architecten i.s.m. Carton123 Architecten

OOST-VLAANDEREN

Jeugd- en Recreatiedomein De Boerekreek - COUSSÉE & GORIS architecten - © Stijn Bollaert

Jeugd- en Recreatiedomein De Boerekreek - COUSSÉE & GORIS architecten - © Stijn Bollaert

Afgelegen in het krekengebied van Sint-Jan-in-Eremo ligt sportcentrum De Boerekreek, een project dat meermaals in de prijzen viel. Coussée en Goris architecten geven uitleg bij hun ontwerp tijdens een uitgebreide rondleiding.

Trefcentrum Moorsel - De Kort van Schaik Van Noten
Acaciapark Gent - Abscis Architecten
Bezoekerscentrum Haven van Gent - TETRA architecten
De Krook Gent - Coussée & Goris architecten
Kunstacademie Ter Beuken Lokeren - Plus office architects
Woonzorgcentrum Ter Leenen Nevele - 51N4E
Provinciaal sportcentrum De Boerekreek - Coussée & Goris architecten
Welzijnshuis Sint-Niklaas - ECTV architecten
Sport- en recreatiecentrum De Warande Wetteren - VenhoevenCS architecture+urbanism
Kloosterhof Pamele Oudenaarde - noAarchitecten
Administratief Centrum Aalst - Abscis Architecten

ANTWERPEN

Freinetschool De Vlindertuin - Korteknie Stuhlmacher Architecten - © Tim Van de Velde

Freinetschool De Vlindertuin - Korteknie Stuhlmacher Architecten - © Tim Van de Velde

De nieuwe Freinetbasisschool van Lille is zo ontworpen dat ze direct in relatie staat met de omliggende natuur. De klassen zijn ondergebracht in eenvoudige volumes die doen denken aan agrarische gebouwen. Daardoor voegen ze zich perfect in het omliggende tuin- en boslandschap. De gebouwen zijn uiterst sober maar groot en licht. De gang is een brede en hoge serre langs de hele noordgevel van het schoolgebouw. Ze wordt gebruikt als overdekte speelplaats, onderwijsruimte, voorportaal en berging, maar ook als ... serre, want er worden ook planten gekweekt. Op de Dag van de Architectuur is de school vrij toegankelijk en is de architect aanwezig.

Designcenter De Winkelhaak Antwerpen - Stad Antwerpen, Bureau Bouwtechniek en Groep Archo
Intergenerationeel Project Linkeroever Antwerpen - De Smet Vermeulen architecten / de vylder vinck taillieu / Tom Thys architecten
Jeugdherberg Pulcinella Antwerpen - Vincent Van Duysen Architects
Uitbreiding sociale woonwijk De Herderin Lier - Architecturale Interventies F&M Ponette
Freinetschool De Vlindertuin Lille - Korteknie Stuhlmacher Architecten
De Nekkerpool Mechelen - VenhoevenCS architecture+urbanism / Buro II & Archi+I
Kazerne Dossin - museum en memoriaal over Holocaust en mensenrechten Mechelen - b0b Van Reeth - awg architecten
Technisch Instituut Sint-Paulus Mol - TEEMA architecten
Centraal bedieningsgebouw sluis en bruggen Rijkevorsel - WAW architects

LIMBURG

Stadscampus UHasselt - noAarchitecten - © Kim Zwarts

Stadscampus UHasselt - noAarchitecten - © Kim Zwarts

Het gebouw dat niet zo lang geleden nog een gevangenis was, huisvest nu de nieuwe stadscampus van de Universiteit Hasselt. Naast de nieuwe rechtenfaculteit biedt de Stadscampus ook onderdak aan het rectoraat en een aantal belangrijke administratieve diensten en onderzoeksinstituten. Naast de leegstaande oude gevangenis werden nog twee bijkomende grote gebouwen gerealiseerd. De drie gebouwen zijn onderling met elkaar verbonden en vormen een stad in de stad met passages, straten en open ruimten. Pleintjes, een buitenauditorium en daken worden maximaal ingezet en bewijzen dat ook de stad buitenruimte en groen te bieden heeft. 

Jeugd- en cultuurhuis De Steen Bocholt - ONO architectuur
Stedelijk sportcentrum Genk - TV BEL - Ney & Partners
Stadscampus UHasselt - noAarchitecten

VLAAMS-BRABANT

Watersilo Beersel - BEL Architecten / Bureau d'études Weinand

Watersilo Beersel - BEL Architecten / Bureau d'études Weinand

Een nieuwe 'watersilo' van waterdistributiebedrijf Farys is met zijn opmerkelijke vorm een ongewone verschijning in het landschap tussen Beersel en Alsemberg. De ontwerpers hebben gekozen voor een omgekeerde piramide met een driehoekig grondvlak, een vorm die past bij de functie als watersilo. Via de trap klim je rond de piramide naar het toegankelijke dak. De binnenkant van de toren is toegankelijk via eenvoudige mangaten in het dak. Op de Dag van de Architectuur zal de ontwerper uitleg geven over het architecturale aspect van het gebouw, en Farys over de werking van de watersilo en het drinkwaternet.

Watersilo Beersel - BEL architecten / Bureau d'études Weinand

BRUSSEL

Basisschool Sint Ursula Laken - Architecten Tom Thys Adinda Van Geystelen i.s.m. Bureau Bouwtechniek - © Jan Kempenaers

Basisschool Sint Ursula Laken - Architecten Tom Thys Adinda Van Geystelen i.s.m. Bureau Bouwtechniek - © Jan Kempenaers

De nieuwe basisschool Sint-Ursula in Laken ziet eruit als een sculpturaal hoekgebouw, dat de achterliggende speelplaats als het ware omarmt. Het huisachtige silhouet sluit aan bij de dubbele functie van de school: onderwijs bieden en een gastvrij open huis zijn voor de uitgesproken multiculturele buurt.

Basisschool Sint Ursula Laken - Architecten Tom Thys Adinda Van Geystelen i.s.m. Bureau Bouwtechniek