Dag van de architectuur (2) events

Tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 11 oktober kan je niet alleen heel wat opengestelde gebouwen bezoeken, maar je kan ook deelnemen aan wandelingen en fietstochten, debatten en lezingen bijwonen of een expo bezoeken. Hieronder vind je alle events per provincie. 

Het echte startschot wordt al gegeven op zaterdag 10 oktober, met de Avond van de Architectuur in deSingel. Tijdens drie salongesprekken met elk hun eigen thema zal de architectuurcultuur onder de loep genomen worden. Wat zijn de ambities? Waar liggen de uitdagingen? Als apotheose van de Avond reikt minister van Cultuur Sven Gatz de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uit.

Let op, een aantal lezingen en debatten vinden al op donderdag of vrijdag plaats.

ANTWERPEN

AVOND VAN DE ARCHITECTUUR
Waar staan we en waar gaan we naartoe? Dat is de centrale vraag op de Avond van de Architectuur. Presentatoren Pieter T’Jonck en Karlien Vanhoonacker maken samen met twaalf kritische stemmen de balans op in drie salongesprekken: 'Hoe kan architectuur bijdragen aan de belangrijke maatschappelijke transities waar we voor staan?', 'Op welke manier beïnvloeden de maatschappelijke transities de architectuurpraktijk?' en 'Cultuur als vliegwiel voor innovatie!'
Zaterdag 10 oktober 2015, 20u, deSingel
Deelname is gratis, inschrijven verplicht

BUSTOUR: STADBUITENSTAD - STADSVERNIEUWING IN DE 20E EEUWSE GORDEL
De stad Antwerpen wil samen met Antwerpen Averechts het debat over de vernieuwing van de 20ste-eeuwse gordel opstarten met haar bewoners en geïnteresseerden. In de vorm van een bustour wordt het gebied op de kaart gezet.
Inschrijven verplicht / Meer info

FIETSTOCHT: EEN NIEUWE SKYLINE VOOR ANTWERPEN
Vertrekkend aan Het Bos van de Scheld'apen fiets je samen met een ervaren gids van Antwerpen Averechts langsheen het Kattendijkdok op het Eilandje waar talrijke grote bouwprojecten net voltooid of in volle aanbouw zijn, o.m. het Red Star Line Museum, de Westkaai woontorens en het nieuwe Havenhuis.
Inschrijven verplicht / Meer info 

RONDLEIDING: LEVENSECHT. DE PERFORMANTIE VAN DE MODERNE STAD
Rondleiding in de tentoonstelling 'Levensecht', die laat zien hoe naoorlogse modernistische steden in staat zijn individuele en collectieve aanpassingen een plek te geven. Maak kennis met de gerenommeerde steden Chandigargh, Casablanca en Brasilia, maar ook met minder bekende ensembles in Stockholm, Parijs en Berlijn.
Inschrijven verplicht / Meer info

BRUSSEL

FAMILIEWEEKEND ABC-HUIS
Beleef in de architectuurstudio van Art Basics for Children de basiselementen die de kwaliteit van een ruimte bepalen, bouw bruggen of wolkenkrabbers, ontdek de uitgebreide bibliotheek en creëer je eigen droomhuis. 
Familieweekend: zaterdag 10 en zondag 11/10 van 10 tot 17 u (vrij in en uit)
Op vrijdag is er een informatieworkshop rond schoolarchitectuur, creatieve leeromgevingen en participatieve ontwerpprocessen. Op zondag zijn er rondleidingen in de in aanbouw zijnde nieuwe vleugel van het ABC-huis. 
Reserveren aangeraden / Meer info

LIMBURG

C-MINE LABYRINT
Tien jaar geleden kreeg de oude mijnsite van Winterslag een nieuwe bestemming: C-Mine. Om die verjaardag extra in de verf te zetten liet de stad Genk een opmerkelijke constructie bouwen: een gigantisch labyrint bestaande uit stalen platen van vijf meter hoog, een ontwerp van Gijs Van Vaerenbergh. Absoluut de moeite!

FIETSTOCHT: WOONWIJKEN EN VOORZIENINGENCAMPUSSEN VAN GENK
Deze fietstocht brengt een overzicht van de enorme diversiteit aan woonwijken en voorzieningen in Genk. Een reis doorheen de geschiedenis, van de tuinwijken tot de meest recente projecten.
Inschrijven verplicht / Meer info

3 BEGELEIDE WANDELINGEN
Op zoek naar centraliteit: over Genk en het ontbreken van een historische stadskern.
Waterschei en het kolenspoor: over de nieuwe economie in de streek van oude industrie.
Toekomstvisie Nieuw Sledderlo: over het potentieel van sociale huisvesting in het groen.

OOST-VLAANDEREN

STAM: BOUWEN AAN DE TOEKOMST (7 TOT 77 JAAR)
Wat maakt een stad tot stad? Welke elementen zijn noodzakelijk om samen te kunnen leven? Hoe groeit een stad en hoe zou een stad er in de toekomst kunnen uitzien? Met karton en recupmateriaal werk je samen met de andere aanwezige 'bouwheren', 'stadsplanners' en 'architecten' aan een maquette van de stad van morgen. Het STAM zorgt voor een 'werfleider'.
Meer info

VLAAMS-BRABANT

BRUSSEL / VILVOORDE
Waar komen de ruimtelijke en economische uitdagingen voor de Brusselse metropool samen, en hoe kan een duurzame productieve toekomst voor Brussel en zijn hinterland veilig gesteld worden? Je kan op wandeling in de Noordrand van Brussel en alle ontwikkelingen rond de wijk Broek aan het kanaal in Vilvoorde gaan ontdekken.

DEBAT: VAARTKOMWEERSPIEGELD 2015
In een aangename context praten enkele sleutelfiguren (stedenbouwkundigen, bedrijfsleiders, cultuurverantwoordelijken) over het grootste stedenbouwkundige project van Leuven: de Vaartkom. Onder leiding van Frieda Van Wijck maken ze samen een evaluatie van de voorbije jaren en richten ze hun blik naar de toekomst.
Op vrijdag 9/10! Meer info

WANDELING: DE DIJLE LEVEND DOOR LEUVEN
Stad en Architectuur heeft een wandeling uitgestippeld langs stadsvernieuwingsprojecten die in directe relatie staan met de vernieuwde Dijle in Leuven.
Inschrijven verplicht / Meer info

LEZING: LEO VAN BROECK - URBANITY
Leo Van Broeck voert met Urbanity een radicaal pleidooi voor een ander ruimtegebruik waar iedereen beter van wordt: individu, gemeenschap, overheid, privé én het milieu.
Op donderdag 8/10! Inschrijven verplicht / Meer info

EXPO: BOUWDOOS
Kan een bouwpakket een antwoord bieden op de vraag naar betaalbaar, duurzaam, kleinschalig, snel, samen, zelf bouwen? Deze expo toont de mogelijkheden van een bouwpakket op basis van geprefabriceerde panelen in houtskelet voor het realiseren van lichte volumes zoals kleine woningen, tuinpaviljoenen, vakantiewoningen, tuinkantoren, zorgwoningen, woonuitbreidingen, klaslokalen, scoutslokalen, kinderopvang ...
Meer info

WEST-VLAANDEREN

MASTERPLANWANDELING: OOSTEROEVER

Oosteroever is een belangrijk project voor de stad Oostende. Binnen het gebied waar de haven en haar drukke bedrijvigheid de boventoon voeren, worden woningen gebouwd. Op die manier mengt de haven zich rechtstreeks met het dagelijks leven van de bewoners.
Tijdens de Masterplanwandeling Oostende Oosteroever (gegidst door architect-stedenbouwkundige Marc Martens, voorzitter van Oostende Werft) worden een aantal haltes aangedaan waar uitleg wordt gegeven over de gebouwen en over het masterplan zelf.
Inschrijven verplicht / Meer info

ARCHITECTUURWANDELING: MILITAIR HOSPITAAL OOSTENDE
De herbestemming van het Militair Hospitaal Oostende tot woonomgeving past in het masterplan dat de hele Oosteroever moet omvormen tot een nieuw, volwaardig en vitaal stadsdeel van Oostende – een pilootproject dus dat de herontwikkeling van het gebied aankondigt. Tijdens de wandeling word je rondgeleid op het domein en loop je langs de verschillende gebouwen en publieke ruimtes. Op de open ruimtes zijn objecten van kunstenaar Nick Ervinck tentoongesteld.
Inschrijven verplicht / Meer info

FIETSTOCHT: DAGDAGELIJKS ROESELARE
Architectenbureau Declerck-Daels uit Roeselare organiseert op de Dag van de Architectuur een fietstocht door hun stad met als thema 'Dagdagelijks Roeselare'.
Inschrijven verplicht / Meer info