Dag van de architectuur (3) must see

Morgen is het zover, dan is het de Dag van de Architectuur, vanavond al ingeleid door de Avond van de Architectuur. Het volledige programma vind je natuurlijk op de website, de projecten uit de Open Oproep en alle events vond je de voorbije dagen hier al opgelijst op all over the place. In onze laatste post pikken we er nog een persoonlijke top 3 uit van bijzondere projecten.

De kapel van de Ontluiking in Groot-Bijgaarden is een project van tcct (Tom Callebout en Cindy Tirry). De architectuur van de kapel, een hoge balkvormige ruimte, werd onveranderd bewaard op de restauratie van de glasramen na. Alle aandacht gaat dus naar de herinrichting van de binnenkant. Je treedt binnen in een open, op het eerste gezicht onbestemde ruimte, die wel heel zintuiglijk aanvoelt: er is geen centrum, geen richting, geen beeltenis. De oude muurschilderingen zitten veilig verborgen achter openklapbare luiken. Alles ademt sereniteit: een wit plafond, muren bezet met witte luiken gescheiden door fijne rode lijnen, wit zand als vloerbedekking. Het resultaat is misschien wel de mooiste kapel van Vlaanderen.

EDM_25062015_Oudaan_056_1.jpg

Enkele maanden geleden lanceerde het collectief ‘We kopen samen den Oudaan’, bestaande uit onderzoeksbureau ndvr en een groep geëngageerde Antwerpenaren met diverse expertises, de oproep om samen den Oudaan te kopen. Met die oproep willen ze een statement maken. Ze willen de utopische toren die Braem voor ogen had nieuw leven inblazen en het project gebruiken als hefboom om een breder debat te starten over nieuwe vormen van publiek ontwikkelen, co-financiering en gedeeld ruimtegebruik. De massale reacties, spontane aanbiedingen van geïnteresseerden en grote media-aandacht bewijzen dat er een draagvlak is voor een dergelijk experiment in dialoog met het brede publiek.

Om meer inzicht te bieden in het denkproces hebben de initiatiefnemers van 'We kopen samen den Oudaan' een tentoonstelling georganiseerd in de Kavka van 10u tot 16u. Om de dag af te sluiten nodigen de initiatiefnemers iedereen uit om samen om 19u het glas te heffen op den Oudaan. Enkele sprekers zullen tegelijkertijd vanuit hun eigen expertise (stadsplanners, vastgoedexperten, juristen en specialisten in coöperatief ondernemen) hun licht werpen op het initiatief. De rondleidingen in de Oudaan zelf zijn helaas volzet.

Tot 1974 was de Hoge Rielen een militair domein in de Kempen. De Vlaamse overheid koos ervoor om dit natuurlijke landschap met zes oude loodsen een tweede leven te geven. Secchi & Vigano maakten een masterplan op voor de totaalontwikkeling van het domein, en ontwierpen 'Hostel Wadi', een ecologisch en subtiel ingeplant gebouw dat verblijfsaccomodaties bevat voor verschillende doelgroepen. Het onthaalgebouw van Huiswerk architecten verwijst met zijn vormentaal naar de oude legerloodsen. Teema Architecten transformeerde de oude militaire loodsen bij kampeergronden 1, 3 en 7 tot kampeerinfrastructuur met verwarmde en geïsoleerde 'slaapboxen' en een keukenbox, en Puls architecten vernieuwde zes loodsen voor kampen en recreatieve activiteiten.