brussels design september

Design September, het Brusselse evenement met culturele en commerciële activiteiten voor liefhebbers van design, heeft ook voor haar tiende editie een uitgebreid programma samengesteld, met expo's, lezingen, open ateliers en allerlei activiteiten in en rond shops. Ook de Brussels Design Market, de grootste vintage markt van Europa, slaat weer haar tenten op in Tour & Taxis in het weekend van 18 en 19 september, en op 20 september is er een PechaKucha Night: elke spreker mag 20 beelden tonen en over elk beeld 20 seconden praten.
We pikten er enkele highlights uit.

Tentoonstelling en lezing Simone en Lucien Kroll

lucien kroll

Nog tot 18 september stellen A+ en BOZAR een tentoonstelling voor over het werk van Simone en Lucien Kroll. De uitgebreide tentoonstelling, oorspronkelijk in Parijs in 2015 gecreëerd door de Cité de l'architecture et du patrimoine, bevat 80 projecten en verwezenlijkingen, talrijke tekeningen en originele plannen, teksten, video's en onuitgegeven foto's. In Brussel wordt de tentoonstelling aangevuld met getuigenissen van Rob Hendriks en Francis Strauven, en met een korte onuitgegeven film over zijn bureau en één van de eerste projecten van collectief wonen in Oudergem.

Als afsluiter van de tentoonstelling ‘Atelier d’Architecture Simone & Lucien Kroll’ nodigen A+, Bozar en JAP Lucien Kroll uit voor een lezing over zijn werk. Na de uiteenzetting trakteert zijn echtgenote en assistente Simone ons op een stukje taart om samen met hen deze unieke tentoonstelling in schoonheid af te sluiten.

Bozar zaal M - Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel - zondag 18 september, 15u00 - 17u00

25 jaar Casimir bij Atelier Jespers

casimir

Atelier Jespers, het atelier dat Victor Bourgeois bouwde voor beeldhouwer Oscar Jespers in 1928, is tegenwoordig in handen van Jean-François Declercq, een bevlogen verzamelaar en galerist die het huis als canvas gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Nog tot 30 september kan je er 13 stukken van Casimir gaan bekijken.

Modest, reserved and unpretentious as his objects may be, at the same time they are physical, desirous and sensual. These objects aren’t polite nor well brought up, never mind boring or neutral. They manage to occupy two extremes of a spectrum at the same time. Their severity, clarity and utilitarianism label them as masculine. Their generosity, susceptibility and intimacy suggest that they might be feminine. (Francis Smets, filosoof, via casimir.be)

Atelier Jespers - Erfprinslaan 149, 1200 Brussel - tot 30 september

Jean Prouvé Demountable House

Jean Prouvé was steeds op zoek naar standaardisering, zowel in zijn meubels als in zijn gebouwen. Na de tweede wereldoorlog is er een grote woningnood en worden eenvoudige huizen uit prefab-elementen gebouwd. De demonteerbare 6x6 huizen ontwikkelde Prouvé vanaf 1939 en bestonden uit een structuur waaraan goedkope, gestandaardiseerde panelen konden bevestigd worden. In het CAB, een centrum voor hedendaagse kunst, is een woning te zien in haar pure vorm, samen met videodocumentaires.

CAB - Borrensstraat 32-34, 1050 Brussel - tot 24 september