Gijs Van Vaerenbergh

Het werk van Gijs Van Vaerenbergh, het samenwerkingsverband van architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, balanceert op de lijn tussen kunst en architectuur. Hun installaties, constructies en 'site-specifieke ingrepen' brengen een interactie met de omgeving tot stand, waarbij ze de architecturale taal op een oneigenlijke manier gebruiken, als medium voor relatief autonome en zelfreflexieve projecten. Naast deze experimentele projecten maakt Gijs Van Vaerenbergh ook architectuurprojecten en opdrachten waarin ze de resultaten van hun experimenteel werk gebruiken. Op die manier volgen ze een traject in twee richtingen: van experiment naar architectuur en omgekeerd.

Op de site van C-Mine in Genk kan je nog tot eind deze maand hun 'Labyrint' ontdekken, een doolhof dat de bezoeker uitnodigt op een wandeling door een kilometer aan stalen gangen. Aan de hand van een aantal uitsneden openen de muren zich en ontstaan er verschillende ruimtes en doorzichten, een transformatie die het klassieke doolhof in vraag stelt. Het labyrint is een onderdeel van C-Mine Line Up, de gele belevingslijn die je meeneemt langs een parcours waarin kunst, design en de monumentale industriële architectuur elkaar ontmoeten, naar aanleiding van 10 jaar C-Mine site-ontwikkeling. 

Ze kregen internationale erkenning voor 'Reading between the lines', hun doorkijkkerkje in Borgloon in het kader van ‘pit’, een beeldenproject met werk van een tiental kunstenaars in de regio Borgloon-Heers, dat het eerste deel vormt van het tentoonstellingsproject 'Kunst in de open ruimte' gecureerd door het Hasseltse kunsthuis Z33.
Langs een fietsroute bouwen ze een constructie die is gebaseerd op de typologie van de lokale parochiekerk. Deze ‘kerk’ is opgebouwd uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Door het gebruik van de horizontale platen, wordt de idee van een traditionele kerk getransformeerd tot een transparant kunstobject. 

Voor het tweede jaar op rij is Gijs Van Vaerenbergh ook curator van HORST Arts & Music, een jaarlijks kunst- en muziekfestival in en rond het kasteel van Horst in Holsbeek. De kunsttentoonstelling, opgevat als een ‘collectie in-situ werk’, is nog gratis te bezichtigen op het domein rond het kasteel tot 11 oktober 2015.
Een tiental kunstenaars en ontwerpers werd uitgenodigd een werk te ontwikkelen en te realiseren dat reageert op de historische en landschappelijke context van het kasteel. Hierdoor wordt ingezet op een diversiteit aan werken met een eigen tempo: van digitaal, performance en videokunst tot sculpturen en tijdelijke installaties. Deelnemende kunstenaars zijn Robbrecht en Daem architecten ism Mouton, Filip Dujardin, Koen Sels, Lodewijk Heylen, Kaspar Hamacher, Alexandra Crouwers, Children of the Light, 88888 en Wim Goossens & Arnaud Hendrickx.

Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh geven een lezing over hun werk nu donderdag 24 september om 20u in Loods 019Dok-Noord 5L, 9000 Gent. Meer info op de website van Archipel.