Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen 2015

Tom Thys architecten & Carton123 architecten en Dierendonck Blancke architecten zijn de laureaten van de Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen 2015, respectievelijk met hun project ‘Basisschool De Springplank in Brugge’ en ‘Zorgsite het Gielsbos in Gierle’. Het Gielsbos was eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Belgian Building Awards.

De Vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen werd in 2015 voor de vierde maal georganiseerd. De Prijs was bestemd voor alle architectuurrealisaties die of in West-Vlaanderen gelegen zijn of van de hand zijn van West-Vlaamse architecten. De wedstrijd was niet themagebonden maar specifiek bedoeld voor realisaties uit de jongste vier jaar.

De jury heeft met haar selectie bijzondere aandacht willen trekken op nieuw en jong talent, maar ook op bouwprogramma's, die de maatschappelijke rol van kwalitatieve hedendaagse architectuur benadrukken.
Collectief en/of compact wonen, architectuur van de zorg, zorg voor de architectuur- in het bijzonder van publieke gebouwen- zijn cruciale thema's van de hedendaagse architectuur die de prijs mee in het licht wil zetten.

Basisschool De Springplank, Brugge
Tom Thys architecten + Carton 123 architecten
Foto's © Olmo Peeters

Zorgsite Het Gielsbos, Gierle
Dierendonckblancke architects
Foto's © Filip Dujardin

Er werd ook een prijs uitgereikt aan het trio Freek Dendooven - Gijs De Cock – Peter Van Gelder voor hun project ‘Atelierwoning’ in Mariakerke en aan 'Jong Talent' Cristian Panaite en Katrien Devreese voor hun project ‘Dokterspraktijk’ in Dudzele.
Twee speciale Archipelprijzen JONG! waren bestemd voor Maarten Baeye en Karen Kesteloot (studio bont) voor hun project ‘Ganda’ in Gent en aan Atelier Vens Vanbelle voor hun project ‘Gewad’ in Gent, waarover je eerder hier kon lezen.

Atelierwoning, Mariakerke - Freek Dendooven, Gijs De Cock, Peter Van Gelder
Dokterspraktijk, Dudzele - Cristian Panaite en Katrien Devreese © Filip Dujardin
Ganda, Gent - Maarten Baeye en Karen Kesteloot (studio bont)

Gewad, Gent - Atelier Vens Vanbelle

De officiële proclamatie en de huldiging van de laureaten en de premiewinnaars zal plaatsvinden in het Provinciaal Hof in Brugge op vrijdag 5 februari 2016 om 20 uur n.a.v. de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling, samengesteld uit het bekroonde werk van laureaten en premiewinnaars en met de geselecteerde projecten, loopt van 6 februari tot en met 10 april 2016. Naast de zes bekroonde projecten selecteerde de jury volgende inzendingen voor de tentoonstelling:

Meer info op de website van de provincie West-Vlaanderen.