save the date: nulmomenten, stadstuinen & iconische gebouwen

Nulmomenten

Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Marc Dubois, Jan Maenhout, Luc Devos, William Lievens, Paul Lievevrouw, Francis Glorieux, Martin Herman, Christian Kieckens, Marc Felix, Gilbert Decouvreur, Guy Mouton en Patrick Lints: Twaalf docenten verlaten binnenkort de Faculteit Architectuur van de KU Leuven Campus Gent. Meer dan twintig jaar lang drukten zij hun stempel op de eigenheid en het karakter van Sint-Lucas. Naar aanleiding van dit afscheid organiseren de faculteit en Archipel een afsluitend tentoonstellingsparcours rond het jaarthema ‘mOmenten’. 

Van 4 tot 6 juni staan de ‘nulmomenten’ centraal die tekenend zijn geweest voor de visie en vorming van deze architecten. Deze generatie van 1974 ontwikkelde al in de jaren 1980 een onderzoeksgerichte ontwerpattitude die de focus legde op het onderzoek naar morfologie, ruimtelijkheid, typologie en bewoonbaarheid. De relatie met kunst enerzijds en ambachtelijkheid anderzijds stond daarbij centraal. Het is deze erfenis die nu verankerd zit in de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, en er nog steeds de kracht van uitmaakt.

Op acht locaties in de Gentse binnenstad worden de docenten gevierd via een reeks intieme portretten en aanvullende mini-tentoonstellingen. De wandeling start op de campus, waar studenten een overkoepelende basistentoonstelling hebben samengesteld. Verschillende kunstenaars stellen een interventie voor (Maarten Vanden Abeele, Kris Martin en Peter Downsbrough) en op één plek bemiddelen twee van de protagonisten met het werk van kunstenaar Lieven Lefere.


Stadstuinen

Ook een kleine stadstuin omringd door muren kan een oase van groen worden. Velt houdt een inspirerende infosessie in het EcoHuis in Antwerpen over hoe u ook op die schaduwrijke plek kleur en leven kunt brengen.

In deze infosessie leert u planten kennen die zich goed voelen in de schaduw en die prachtige bladeren of bloemen hebben. Om de muren te verfraaien leert u meer over klimplanten die ook zonder zon mooi groeien. Gazon en schaduw gaan helaas niet goed samen, daarom bespreken we interessante alternatieven. Ommuurde tuinen hebben gelukkig vaak ook zonnige hoekjes met een erg warm microklimaat. Hier kan u zich volop uitleven met uw favoriete zonnekloppers. Zin in een boompje? Ook dat is best mogelijk, zelfs meer dan enkel die dakplataan.

Praktisch:
Zaterdag 6 juni 2015 van 13u00 tot 15u00. Gratis. Meer info en reserveren op de website van Plantwerpen.

Dit weekend, op zaterdag 6 en zondag 7 juni, zijn het ook Velt-ecotuindagen. Laat je verwonderen door de pracht van ruim 160 ecologische tuinen in Vlaanderen en Nederland. Twee dagen lang kun je de geheimen ontdekken van fantastische sier- en moestuinen, boomgaarden,... De vele gepassioneerde tuineigenaars geven je met plezier inspirerende tips waarmee je zelf op een pientere en gezonde manier kunt (gaan) tuinieren. Bekijk alle deelnemende tuinen op de website van Velt.

Inspiratie voor (stads)tuinen vind je op ons pinterestbord outside.


Christophe Van Gerrewey over iconische gebouwen

The School of Life organiseert een stadswandeling, gegidst door Christophe Van Gerrewey: architectuurexpert en auteur van het boek Architectuur in België. 25 jaar in 75 projecten, over gebouwen en architecten die een rol speelden in het Belgische architectuurdebat.

cover_-_architectuur_belgi_2_.jpg

België was in de 20e eeuw een land zonder architectuur. Er werd uiteraard wel gebouwd. Veel zelfs. Maar als je architectuur definieert als een bewuste, intellectuele en culturele bezigheid die op een ruimtelijke manier toont hoe de mens op een bepaald moment in de geschiedenis leeft, dan was daar in ons land de voorbije eeuw een acuut tekort aan. Maar de laatste 25 jaar is dat veranderd, stelt Christophe Van Gerrewey, en hij vertelt ons daar alles over op deze stadswandeling. Dat we Antwerpen hebben gekozen voor de wandeling, is belangrijk, want wij Belgen hebben nog altijd een ietwat ambigue relatie met wonen in de stad. Goed wonen, dat is in ons land iets wat je in een alleenstaande woning in een verkaveling doet, niet midden in een stad. Op deze wandeling langs boeiende gebouwen van de hand van bOb van Reeth, Willem Jan Neutelings, Stéphane Beel, Huiswerk, Henk De Smet Paul Vermeulen, Mys & Bomans, toont Van Gerrewey aan hoe toonaangevende architectuur de laatste 25 jaar wonen in Antwerpen veranderd heeft.

Praktisch:
Zondag 7 juni 2015 van 10u30 tot 13u30. 30 euro. Inschrijven via deze link