the school of life

Er bestaat een plek waar je kan leren hoe goed te leven. Het klinkt ongetwijfeld als muziek in de oren van al wie zoekend, vragend of nadenkend in het leven staat - en voor wie geldt dat niet, eigenlijk? Een plek waar graven in filosofie, geschiedenis, literatuur, neurowetenschap, sociologie, psychotherapie en kunst dagelijkse kost is, en waar interessante, bevrijdende of gewoon handige ideeën opgediept worden, die nuttig kunnen zijn in het leven.

Die plek heet heel toepasselijk The School of Life, een 'universiteit van het leven' opgericht door Alain de Botton, bekend van zijn boeken waarin hij filosofische thema's op een heel toegankelijke manier benadert, en Sophie Howarth, voormalig curator bij Tate Modern. Samen met een aantal schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en docenten werkten ze een aantal 'klassen' uit, waarin ze onze individuele issues van elke dag koppelen aan de grote culturele ideeën uit heden en verleden. 'How to find a job you love', 'How to relate to your family', 'How to balance work with life', 'How to have better conversations', 'How to realise your potential'... Het zijn maar een aantal van de onderwerpen die aan bod komen. 

Wie al bij voorbaat de kriebels krijgt bij de gedachte aan een vijfstappenplan dat je zoals elk zelfhulpboek rechtstreeks naar het geluk katapulteert, hoeft zich geen zorgen te maken: ondanks de 'how to'-titels is het niet de intentie van The School of Life je te vertellen hoe je je leven moet leiden. Wel: inzichten aanreiken, inzoomen op een deelaspect, uitzoomen naar een bredere culturele of historische context, de blik verruimen - nadenken dus. Samen met een gespreksleider gaan deelnemers op zoek naar goede ideeën en inspiratie, die uit alle domeinen - van wetenschap tot kunst - kunnen komen. Die gespreksleider reikt heel wat gegevens en interessante literatuur aan, plaatst de dingen in zijn context, en laat je en passant je eigen ideeën hieromtrent in vraag stellen. Bij het buitengaan heb je geen pasklare antwoorden, maar wel een helder zicht op de dingen waar je verder nog kan over lezen of denken. 

Maar het blijft niet bij klassen alleen, er zijn ook andere events waar je individueel voor kan inschrijven, zoals de intensieve Summer School, de Conversation Dinners, Boekenclubs en Wandelingen. Eind vorig jaar was er ook het tijdelijke restaurant Eenmaal, een concept dat de sociale drempel om alleen uit eten te gaan wil verlagen. Je komt alleen, zit alleen en eet alleen - een oefening die perfect aansluit bij de klas 'How to spend time alone'.

Naast het hoofdkwartier in Londen, zijn er ook een aantal afdelingen in andere landen, waaronder een in België. Aan het Antwerpse Munthof, een jarenlang verwaarloosde plek die recent werd getransformeerd tot een aangename publieke ruimte, ontwierp Radar architecten het gebouw en de inrichting, met leslokalen, een shop en een café voor koffie, lunch of aperitief. En als je niet tot in The School of Life geraakt, komt de wijsheid je wel langs andere kanalen tegemoet: via boeken en publicaties, allerlei tools for a thoughtful life die je vindt in de (online) shop, of via social media, zoals het School of Life YouTube-kanaal, waar je onder meer een preview kan bekijken van de verschillende klassen.

© foto's: 1. allovertheplace / 2-8. Sarah Blee via Radar architecten / 9-12. The School of Life

Een tijdje geleden mochten we de klas 'How to balance work with life' uittesten. Het verslag daarvan lees je hier binnenkort.
Meer over werk / working as a creative vind je hier.
The School of Life - Munthof, Muntstraat 2 - 2000 Antwerpen